Pisarniški stoli ponujajo zelo raznoliko izbiro

Posted by

Pisarniški stoli se zdijo na prvi pogled morda precej dolgočasni, v mislih imamo določeno predstavo, ki velja za takšne stole. A v resnici je ponudba na tem področju veliko bolj pestra, kot bi si mislili. Že res, da se v pisarnah pogosto uporablja usklajeno pohištvo, ki nima veliko variacije, prav tako pri opremljanju delovnih mest neradi eksperimentiramo s kakšnimi zelo domiselnimi modeli nujne opreme. Če pa se lotimo nakupa stola za svoje delovno mesto, bomo odkrili celo vrsto zanimivih idej, ki se lahko izkažejo za zelo posrečene.

Nenazadnje pisarniški stoli niso le tisti, na katerih opravljamo službene obveznosti v pisarni. V to skupino lahko uvrstimo še druge delovne stole, konferenčne stole, tudi stole za domačo pisarno, mladinsko sobo in druga okolja. Stoli so dobro prilagojeni različnim namenom, zato se v vsakem okolju odlično znajdejo, poleg tega pa to pomeni, da bomo dobili precej razgibano ponudbo, po kateri lahko pobrskajo.

Luksuzni pisarniški stoli so kot nalašč za pisarne zaposlenih na vodilnih položajih v podjetju

Kakšni so običajni pisarniški stoli?

Če ob omembi pisarniških stolov takoj dobimo določeno predstavo, za to verjetno obstaja dober razlog. Ta tiči v prioritetah, ki jih imamo pri nakupu pohištva za pisarno. Vedno namreč upoštevamo enake kriterije in ciljamo na podobne učinke, zato ni čudno, da so si pisarniški stoli večinoma precej podobni.

To so stoli, ki so dobro prilagojeni dolgotrajnemu sedenju. Zato ne moremo pričakovati velikih variacij, kot jih recimo ponujajo barski stoli in drugi stoli, ki jih lahko bolj brezskrbno izbiramo. Za pisarno moramo izbrati stole, ki omogočajo udobno sedenje preko celega delovnega dne, hkrati pa ne ovirajo aktivnosti pri delu. To pomeni, da pridejo v poštev le veliki in udobni stoli z visokim naslonom. To so glavne odlike takšnih stolov, drugačni stoli pa se pri istem namenu ne bodo dobro obnesli.

Vsi pisarniški stoli torej imajo nekatere skupne lastnosti, ki odgovarjajo na pričakovanja uporabnikov na delovnem mestu. So zelo udobni in dobro podpirajo telo pri večurnem sedenju. Po navadi so dobro oblazinjeni, morda imajo tudi naslon za glavo in za roke. Oblikovani so tako, da telo pri sedenju kar se da razbremenijo, še vedno pa ponudijo stabilnost in mobilnost za nemoteno delo. Takšni stoli so tudi precej prilagodljivi, lahko se nastavljajo po višini, tudi naklon naslona lahko pogosto prilagodimo. Stoli so nameščeni na podvozju s kolesci, tako da se lahko hitro postavimo v optimalen položaj za delo.

To so torej nekatere izmed lastnosti, ki jih ima praktično vsak pisarniški stol. V mnogih detajlih pa se takšni stoli tudi razlikujejo, pravzaprav lahko najdemo tudi več prilagojenih izvedb, ki ne služijo zgolj uporabi na delovnem mestu.

Pisarniški stoli v različnih variantah

Med pisarniškimi stoli najdemo nekatere različne izvedbe, ki se med seboj lahko zelo razlikujejo. Že na delovnem mestu bomo recimo potrebovali še konferenčne stole, ki so precej vsestranski za praktično vsako delovno okolje. V pisarni se nadalje uporabljajo vodstveni stoli, pogosto imenovani direktorski stoli. Ti so zelo udobni, po navadi ponujajo nekaj dodatnega razkošja, so pa še vedno prilagojeni predvsem zagotavljanju udobnega in prijetnega sedenja preko celega delovnega dne.

Tudi v pisarni si lahko privoščimo nekaj več svobode pri izbiri stolov, sploh če ne gre za pohištvo, ki ga bomo uporabljali neposredno pri delu. Tako bodo v delovnem okolju morda svoje mesto našli celo barski stoli in kakšne klubske mizice, nato moramo omeniti še lounge pohištvo za sprejemnico ali čakalnico. Kaj hitro se izkaže, da tudi v pisarni potrebujemo kar nekaj različnih vrst stolov, te pa moramo že pravočasno izbrati, da bomo imeli poslovne prostore res dobro opremljene.

Pisarniški stoli s posebnimi funkcijami

Čeprav vsi pisarniški stoli v osnovi sledijo istim smernicam in so namenjeni udobnemu dolgotrajnemu sedenju, imajo nekateri izdelki še kakšne dodatne prilagoditve, s katerimi dosegamo posebne učinke.

Pisarniški stoli imajo točno določeno nalogo, za katero morda potrebujejo posebne funkcije

Lahko je stol recimo posebej dobro oblikovan za optimalno podporo pri dolgotrajnem sedenju, kar je prioriteta v pisarni. Ravno zato pri delu uporabljamo ergonomski stol, ki v takšni situaciji uporabniku ponuja najboljšo izkušnjo. To sicer ni kakšna posebna vrsta stola, gre le za oznako, ki priča po posebej prilagojeni konstrukciji po ergonomskih smernicah za zdravo in prijetno sedenje. Takšni stoli imajo skrbno oblikovano konstrukcijo in odlično podpirajo telo pri sedenju. Morda jih bomo prepoznali že na prvi pogled, lahko pa izgledajo tudi kot povsem običajni pisarniški stoli.

Vse pogosteje se v pisarnah in na drugih delovnih mestih uporabljajo tudi kakšni bolj domiselni stoli. Spet gre lahko za kak posebej ergonomski stol, precej uveljavljeni so recimo tako imenovani aktivni stoli, ki spodbujajo prilagajanje telesa pri sedenju in omilijo stalne obremenitve posameznih mišičnih skupin in skeleta. Podobno funkcijo imajo žoge za sedenje, tudi te so lahko zelo zanimive in presenetljivo učinkovite tudi pri dolgotrajnem sedenju.

Čeprav imajo pisarniški stoli zelo jasno nalogo, imamo torej še vedno na voljo kar nekaj zanimivih variant. Navsezadnje pa se stola lahko kar znebimo, na mnogih delovnih mestih raje delamo stoje, tudi ob pisalni mizi.