varilni aparat

Izbiro varilnega aparata prilagodite njegovemu namenu in izbranemu postopku varjenja

Posted by

Ne glede na to, kakšno delo opravljamo, zanj potrebujemo dobrega mojstra in dobro orodje. Za varjenje tako potrebujemo izkušenega varilca in seveda kakovostni varilni aparat, ki bo zadovoljil vsem našim potrebam. Izbira varilnega aparata ni tako enostavna, še posebej zato, ker so nam danes na voljo različne tehnike varjenja. Te močno vplivajo tudi na izbiro varilnega aparata, ki jo je potrebno prilagoditi postopkom varjenja in njegovemu namenu.

Nakup varilnega aparata je za marsikoga velika naložba, ne glede na to, ali se z varjenjem ukvarja le občasno, ljubiteljsko ali pa profesionalno. Zato si najprej odgovorite na vprašanje o tem, katere varilne tehnike boste uporabljali. Če boste z varilnim aparatom opravljali le vzdrževalna dela, potem je najprimernejši varilni aparat za točkovno varjenje z elektrodami, TIG varilni aparat je namenjen profesionalcem, medtem ko so varilni aparati za MIG/MAG varjenje uporabljajo za obsežnejša dela.

Za kakovostno varjenje je izbira varilnega aparata ključnega pomena

Pri izbiri varilnega aparata pa je potrebno biti pozoren tudi na jakost varilnega toka. Ta podatek boste razbrali s pomočjo njegove moči, s katero boste varjenje izvajali. V splošnem velja, da na en milimeter jekla potrebujete 40 amperov moči. Zato pred nakupom dobro razmislite tudi o tem, kakšno moč varjenja boste potrebovali za najpogostejša dela, za katere boste uporabljali izbrani varilni aparat. Zavedajte se, da boste le s primerno močjo varjenja izpeljali tudi dovolj kakovostno varjenje.

Večino varilnih aparatov se po določenem času delovanja, samodejno za kratek čas izključijo. Temu pravimo delovni cikel varilnega aparata in preprečuje prekomerno povišanje temperature. V splošnem velja, da ima zmogljivejši varilni aparat daljši delovni cikel, kar pomeni, da boste v enem ciklu lahko opravili daljši oziroma večji var. In na koncu ne pozabimo še na ceno varilnih aparatov. Tudi ta se med posameznimi modeli in blagovnimi znamkami močno razlikuje.