katero-embalazo-uporabiti-da-se-zivila-ne-pokvarijo

Katero embalažo uporabiti, da se živila ne pokvarijo?

Posted by

Embalaža za hrano je ključnega pomena, če želimo ohraniti živila sveža, okusna in zdrava. V nekaterih primerih imamo zelo zahtevno nalogo, saj se občutljiva živila zelo hitro pokvarijo. Nekatera živila so sicer bolj trdoživa in jih lahko brez skrbi hranimo v shrambi tudi več mesecev. A v vsakem primeru bomo potrebovali primerno embalažo – ta ne skrbi le za ohranjanje svežine, temveč ima tudi druge naloge.

Dobra embalaža za hrano je izdelana tako, da lahko vanjo živila zapakiramo povsem brez skrbi. Nudi zaščito pred dejavniki okolja, neposredno ščiti tudi pred umazanijo, vlago, prahom in drugimi škodljivimi vplivi. 

embalaza

Pomembno pa je naposled tudi to, da je embalaža praktična za uporabo, torej da lahko vanjo enostavno zapakiramo živila. Če želimo živila pospraviti v hladilnik, to verjetno ne bo tako velik izziv, a pogosto želimo hrano v isti embalaži vzeti s seboj na pot. Na vse to mora biti embalaža za hrano dobro pripravljena.

Embalaža za hrano, ki zagotavlja trajno svežino

Najbolj kritična je embalaža bržkone pri tistih živilih, ki se hitro pokvarijo. Nekatere vrste hrane imajo zelo kratek rok uporabe, sploh če jih ne zavarujemo pred škodljivimi dejavniki okolja. Že v enem dnevu se lahko pokvarijo, morda še prej. Zato ima embalaža za hrano zelo pomembno nalogo, preprečiti mora hitro razkrajanje živil, razmnoževanje bakterij in druge vplive, ob katerih se hrana pokvari.

To dosežemo na različne načine. Sama embalaža je le en aspekt, drugi pomemben aspekt je pakiranje. Uporabljamo recimo plastične folije in vrečke, nato pa tudi vakuumske aparate in druge rešitve za pakiranje občutljivih živil. 

hramba-hrane

Naposled pa je pomembno še to, da živila shranimo v primernem okolju. Za trajno svežino je pogosto najbolje, da živila vakuumsko zapakiramo in shranimo v zamrzovalnik. Tako lahko računamo na več mesecev svežine, kar velja tudi za meso, sadje in zelenjavo ter druga živila, ki se sicer hitro pokvarijo.

Primerna mora biti tudi embalaža za pecivo in drugo hrano

Največ pozornosti seveda posvečamo občutljivim živilom, a po drugi strani moramo biti pozorni tudi na gotove jedi. Ni nujno, da so te zelo občutljive, lahko gre tudi za kakšne prigrizke, ki bodo dobro zdržali brez posebne embalaže. A ravno v takšnih primerih ima embalaža še druge pomembne naloge, na katere ne smemo pozabiti.

En dober primer je embalaža za pecivo, ki se uporablja tako v domačem gospodinjstvu kot v pekarnah, slaščičarnah in drugih prodajalnah. Zahtevnejši uporabniki bodo izbirali prilagojeno embalažo, ki jo ponujajo prav za pecivo in slaščice posebni dobavitelji. Almima Embal ima v ponudbi širok nabor izdelkov, ki so idealni za takšen namen. 

plasticna-embalaza

Najbolj izstopa embalaža za pecivo, ki nudi dobro zaščito in dodatne funkcionalnosti. Odličen primer je embalaža za torte, tu najdemo podstavke, škatle in dodatke. Podobno je pri embalaži za piškote, tudi če ne gre za posebej občutljivo pecivo. Vedno potrebujemo ustrezno embalažo, ki nam bo pri delu koristila.

Če ni treba tako skrbno vzdrževati svežine živil, se lahko osredotočimo na nekatere druge lastnosti, ki jih mora imeti embalaža za pecivo. Posebej pomembno je to, da je praktična za uporabo, da lahko hrano enostavno zapakiramo in postavimo na svoje mesto. V nekaterih primerih ima embalaža tudi to nalogo, da pripomore k atraktivni prezentaciji v prodajalni ali pa da hrano lahko v njej enostavno prenašamo s seboj. Embalaža za pecivo se lahko uporablja tudi za postrežbo, to recimo velja tudi za podstavke za torte. 

Izbiramo lahko med raznovrstno embalažo, ki ima različne lastnosti. Ne gre vedno za to, da želimo zagotoviti dolgotrajno svežino. Seveda imamo veliko možnosti, ki jih uporabimo, da se živila ne pokvarijo, a tudi druga embalaža je lahko zanimiva in uporabna, kot je recimo embalaža za pecivo.