Sitotisk

Izkoristite sitotisk pri pripravi tiskovin

Posted by

Pri tiskanju se moramo vedno odločiti za tisto tehniko, ki glede na naše potrebe in pričakovanja ponuja kar najboljši končni rezultat. Na srečo lahko nalogo izbire prave tehnike običajno prepustimo tiskarju, sploh če se obrnemo na zanesljivega in izkušenega izvajalca, ki ima na voljo ustrezno opremo za različne tehnike. Možno je, da se bo za najboljšo rešitev v določeni situaciji izkazal sitotisk, ki je zelo vsestranski in zato odpira mnoge priložnosti pri tiskanju.

Seveda še zdaleč ne gre za edino možnost, zato se kljub prednostim sitotiska ne moremo vedno odločiti za to tehniko. Še bolj prepričljiv je pogosto offsetni tisk za pripravo tiskovin v večjih nakladah, medtem ko se za manjše število natisov običajno uporablja digitalni tisk. Sitotisk pokriva svojo nišo, v kateri je zelo atraktiven in praktično nima konkurence.

Vsestranski sitotisk za tisk na različne materiale

Prednosti sitotiska prepoznamo v primeru, da želimo tiskati na različne materiale, česar druge tehnike tiska običajno ne dopuščajo. Seveda lahko na ta način tiskamo tudi na papir, karton in druge običajne materiale, a sitotisk se pogosto izkaže za posebej prepričljivo tehniko v primeru, da načrtujemo pripravo kakšnih tekstilnih izdelkov ali tiskamo na druge materiale, ki so s tega vidika nekoliko bolj zahtevni.

V praksi je sitotisk zelo priljubljen za pripravo promocijskega tekstila, predvsem promocijskih majic v večjem številu. Za manjše število izdelkov pride še vedno v poštev digitalni tisk, pri večjih nakladah pa je sitotisk lahko izjemno ugoden in stane le evro na natis.

Priprava in uporaba sit za sitotisk

Običajno se sitotisk uporablja za tisk v večjih nakladah, saj gre za tehniko tiska s siti. Ta je treba vnaprej pripraviti, kar je določen strošek, zato za posamezne odtise ali manjše količine ta tehnika ni ugodna. Ko so sita pripravljena, pa lahko enostavno in poceni odtisnemo motiv tudi več tisočkrat.