žive meje

Za žive meje izberite prave rastline

Posted by

Če si želite na svojem vrtu nekoliko več zasebnosti, potem je ena od rešitev postavitev ograje. Namesto tega pa se lahko odločite tudi za zasaditev žive meje, ki vam bo nudila enako zasebnost, hkrati pa bo zaradi zelenja na vas delovala pomirjujoče. Danes vam je na voljo izjemno pestra ponudba rastlin, ki jih najpogosteje srečujemo v živih mejah. Odločitev pa je odvisna predvsem od tega, kakšen končni videz zasaditve si želite.

Žive meje so lahko zelo raznolike

Pri nas je trenutno med najbolj priljubljenimi rastlinami cipresa, če pa si želite nekoliko drugačnega videza, se lahko odločite za tiso. Obe rastlini sta zimzeleni, kar pomeni, da jim iglice pozimi ne odpadejo. Zelo pogosta izbira je tudi listopadni gaber in vedno privlačni češmin, ki v svoji rdeče vijolični barvi na vrtu ustvari izjemno privlačen videz. Ne pozabite še na vsem dobro poznani pušpan in lovorikovec, lahko pa se odločite še za liguster in španski bezeg.

Za lepe žive meje jih je potrebno redno obrezovati

Ne glede na to, ali imate v živih mejah posajene zimzelene ali listopadne rastline, je potrebno poskrbeti za njihovo redno vzdrževanje. Rastline je potrebno obrezati po višini in širini, s tem pa spodbujamo njihovo rast, grmovje pa ohranja želeno obliko. Za iglaste žive meje je dovolj, če jih obrežete le enkrat letno. Listnate rastline pa rastejo hitreje, zato jih boste morali obrezovati dvakrat ali trikrat letno. 

Za lažje in lepše obrezovanje je potrebno uporabiti ročne ali električne škarje, ki so dovolj močne za odrez tudi nekoliko debelejših vej. Pri tem bodite pozorni, da nikoli ne pristrižete žive meje za več kot tretjino, saj se lahko zgodi, da se v tem primeru ne obraste več. Pazite pa tudi na obliko. Ta mora biti na vrhu prisekana, kar omogoča, da je poleti bolje osvetljena, pozimi pa je manjša verjetnost, da jo bo poškodoval sneg.