laserski razrez

Z laserskim razrezom do učinkovitega razreza kovin in drugih materialov

Posted by

Laserji močno posegajo v različna področja industrije, zato ni nič presenetljivega, da so postali nepogrešljiv del tudi v kovinsko predelovalni industriji. Za tovrstne laserje je značilno, da ustvarjajo intenzivno svetlobo, ki se ojača skozi ogledala in leče. Na ta način pa se proizvede dovolj moči za učinkovit razrez katerega koli materiala. Več kot očitno je, da je laserski razrez prihodnost industrije, saj poleg učinkovitosti omogoča tudi visoko natančnost rezanja.

Ključne odlike laserskega razreza

Glavni razlog za tako visoko natančnost je tehnologija laserskega razreza, ki velja za izjemno napredno. Laserji se upravljajo s pomočjo računalnikov, zato so sposobni rezanja tudi do 25 mikronov natančno, kar je približno ena četrtina širine pramena človeških las. To je ključnega pomena, kadar želimo obdelovati majhne površine ali pa želimo doseči visoko kakovost reza. Z laserskim razrezom je celoten postopek ne samo hitrejši in natančnejši, ampak tudi bistveno bolj kakovostnejši.

Prednosti laserskega razreza so več kot očitne

Hitrost, učinkovitost in natančnost so lastnosti, na podlagi katerih je več kot očitno, da ima laserski razrez ogromno prednosti. Povsem jasno je, da gre za stroškovno učinkovit postopek, ki ima nizko porabo energije, cena razreza pa je bistveno nižja od na primer cene razreza na CNC stroju. Zaradi visoke natančnosti celotnega postopka, je tudi bistveno manj odpadka, zato je tudi ekološko sprejemljivo.

Povsem logično je, da je hitrost proizvodnje z laserskim razrezom bistveno višja, ker pa je kakovost reza izjemno visoka, tudi ni potrebe po dodatni obdelavi končnih izdelkov, kot je na primer brušenje. Zaradi tega se celoten proces izdelave izdelka bistveno skrajša. Poleg tega laserski razrez odlikuje izjemna vsestranskost. Z njim lahko režemo različne materiale, ki so različnih debelin in strukture, zato nič presenetljivega, da tovrsten postopek srečamo v številnih vejah industrije kot so na primer metalurgija, elektronika, ladjedelstvo in še marsikaj drugega.