polirni-stroj-za-vrhunsko-obdelavo-materialov.jpg

Polirni stroj za vrhunsko obdelavo materialov

Posted by

Zahtevni materiali pri delu zahtevajo posebno opremo. Seveda to velja predvsem v primerih, ko imamo visoka pričakovanja in kakšne posebne projekte, pogosto v sklopu službenih obveznosti. A po drugi strani se tudi domači mojstri srečujejo s posebnimi izzivi, ko opravljajo kakšno ljubiteljsko delo ali pa vzdržujejo opremo v domačem stanovanju. 

Tudi tu torej potrebujemo napredno opremo, ki nam omogoča uspešno opravljanje takšnega dela. Na srečo imamo na voljo izvrstne pripomočke, ki nam priskočijo na pomoč. Za obdelavo mnogih materialov lahko uporabimo polirni stroj, ki dopolnjuje ponudbo brusilnikov in podobnih naprav za grobo in fino obdelavo materialov.

Vsaka domača delavnica ima cel komplet raznovrstne opreme, s katero smo dobro pripravljeni na delo. Seveda pa ne moremo vedno računati na iste pripomočke, imeti moramo naprave, ki so posebej prilagojene za specifične izzive, s katerimi se srečujemo. Polirnik je primer takšne naprave, saj ima točno določeno funkcijo. 

Uporablja se pri zaključni obdelavi materialov, v tej fazi pa nimamo kakšnih primernih alternativ. Imeti moramo torej dober polirni stroj, če se redno srečujemo s takšnimi opravili, saj tega dela na drug način ne moremo opraviti.

Za sanacijo prask in površinskih poškodb avtomobila je polirni stroj nepogrešljiv

Kdaj potrebujemo polirni stroj?

Najbolj značilna uporaba polirnika je pri zaključni obdelavi gladkih in sijočih površin. To je zelo zahtevno delo, pri katerem se kakšne pomanjkljivosti hitro pokažejo, še posebej na boljo občutljivih materialih. Pozorni moramo biti na to, da se dela lotimo s prilagojeno opremo, ki nam zagotavlja končni uspeh.

Pred poliranjem se lahko poslužimo različnega orodja, tudi če pripomočki morda niso tako dobro prilagojeni delu. Za grobo obdelavo materialov imamo pogosto na voljo več primernih možnosti. Uporabljajo se recimo krožne žage za les, s katerimi že opravimo grobo oblikovanje. Nato se poslužimo tudi brusilnikov, s katerimi lahko odstranimo odvečni material in pridemo do ustrezne oblike izdelkov, piko na i postavi rezkar. Uporabljamo še ročno orodje in druge pripomočke, vse to poskrbi za grobo obdelavo, pri kateri nimamo kakšnih velikih razlik, tudi če se ne poslužujemo posebej prilagojenega orodja.

Zaključna površinska obdelava pa je izziv, za katerega potrebujemo polirni stroj. Edina možna alternativa je dober brusilnik z zelo fino granulacijo, kar polirnik pravzaprav je. Oprema seveda odloča o tem, kaj si lahko privoščimo in kakšne rezultate bomo dosegli, tu imamo zelo različne možnosti – če se zadovoljimo s približno gladko površino, potem je brusilnik lahko zadosten.

 Če pa želimo imeti površino povsem spolirano, je polirni stroj edina smiselna izbira. Končni učinek je odvisen od uporabljene opreme, pa tudi od materialov, s katerimi delamo, ter od drugih sredstev, ki jih uporabljamo.

Polirni stroj in alternative

Polirnik se v domačih delavnicah uporablja relativno redko, saj imamo pogosto precej osnovne zahteve pri brušenju površin in lahko dokaj dobre rezultate dosežemo z vsestranskimi brusilniki. Pravzaprav lahko površine obrusimo tudi ročno z brusnimi papirji in gobicami.

Praktično vsak domači mojster potrebuje vsestranski brusilnik, za ta namen se pogosto uporablja kotni brusilnik, ki ga je mogoče prilagoditi za mnoge vrste opravil. Tudi s to napravo lahko uspešno brusimo površine iz različnih materialov, čeprav je kotni brusilnik za to delo nekoliko neroden. 

Bolj natančni in zanesljivi bomo z drugimi brusilniki, ki so narejeni prav za brušenje večjih površin. Veliko izbire imamo med brusilniki za les, tako da za lesene izdelke polirni stroj pogosto niti ni potreben, sploh če te površine dobro obdelamo in nato lakiramo oziroma barvamo.

Drugače je pri bolj občutljivih materialih oziroma pri tistih materialih, ki bolj izrazito pokažejo posledice brušenja. Poliranje je posebej koristno na kovinskih površinah, pa tudi na prozorni plastiki, steklu in drugih materialih. V tem smislu je polirni stroj povsem nepogrešljiv, saj z drugimi pripomočki ne moremo doseči primerljivih rezultatov, pravzaprav se dela verjetno sploh ne bomo mogli lotiti.

Polirni stroj se pogosto uporablja tudi za obdelavo barvanih in lakiranih lesenih površin

Polirni stroj za domačo delavnico

Za domačo rabo bomo verjetno imeli polirni stroj, ki je prilagojen kakšnim osnovnim nalogam. Že po ugodni ceni dobimo kvalitetno opremo za domačo uporabo, najbolje pa bo, da kupimo polirnik v kompletu.

V ponudbi najdemo zanimive možnosti na tem področju. Za razliko od kakšnih večjih naprav, pri katerih ne bomo mogli dobiti zelo dobrih ponudb, nam polirnik daje več izbire med cenejšimi napravami. 

Težko recimo dobimo praktične krožne žage za les, ki bi bile po ceni prijazne tudi do manj zahtevnih domačih uporabnikov, medtem ko dobimo polirnik tudi v kompletu za domače mojstre. Takšni kompleti po ugodni ceni prinašajo opremo za kakovostno poliranje bolj ali manj občutljivih površin, kakšnih velikih kompromisov sploh ne bo treba sprejemati.

Najbolje se obnesejo kompleti, ki vključujejo še nekaj dodatne opreme. Za polirni stroj bomo potrebovali različne nastavke, to so polirne plošče z različno grobostjo poliranja. Koristna so tudi sredstva za poliranje občutljivih površin, polirne paste, krpice in podobno. 

Vse to lahko dobimo v kompletu, kar je za domače mojstre običajno najboljša izbira. Lahko pa seveda te izdelke kupimo tudi posebej, če polirni stroj že imamo in rabimo le še kakšen posamezen dodatek.